Λευκός Πύργος

Η Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική πόλη με μια συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία που ξεπερνά τα

2300 χρόνια. Εδώ, σ’αυτούς τους δρόμους βάδισαν Ρωμαίοι καίσαρες και φιλόσοφοι, βυζαντινοί αυτοκράτορες και απλός λαός με διαφορετική καταγωγή και ιστορία.

 Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Η ίδρυση της πόλης στην ελληνιστική εποχή συμπίπτει με μια κρίσιμη φάση στην ιστορία του Μακεδονικού Βασιλείου που ξεκινά από τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με την διεκδίκηση του θρόνου του Μακεδόνα βασιλιά από τους επιγόνους του.

  Ο στρατηγός Κάσσανδρος για να μπορέσει να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας παντρεύτηκε την ετεροθαλή

αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη, προς τιμήν της οποίας ίδρυσε την πόλη συνενώνοντας 26 πολίχνες, που βρίσκονταν γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο.

Καμάρα

 Η περιήγηση στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος ,η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), η πλατεία Διοικητηρίου με τον αρχαιολογικό της χώρο,ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου, η Ροτόντα και η Άνω Πόλη με τα βυζαντινά τείχη τα οποία περικλείουν διάφορα αξιοθέατα όπως τη μονή Βλατάδων, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Επταπύργιο, κ.α.  

Βεβαίως η ξενάγηση μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις.                  

Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης


Ο
Λευκός Πύργος : Χτίστηκε γύρω στο 1430 και ήταν μέρος της οχύρωσης της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε απ΄τους Οθωμανούς σαν φυλακή. Ο Λευκός Πύργος έχει ύψος 34 μ. και αξίζει μια επίσκεψη. Με εντυπωσιακό τρόπο ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία της πόλης. 

Τα Κάστρα

Η οχύρωση και τα Κάστρα : Η Θεσσαλονίκη οχυρώθηκε απ΄την αρχή. Σήμερα σώζεται περίπου το μισό της οχύρωσης των 8 χλμ. Το Επταπύργιο είναι των βυζαντινών χρόνων και χρησιμοποιήθηκε στα νεότερα χρόνια σαν φυλακή. 

Άνω πόλη : Η γραφική γειτονιά της Άνω πόλης με τους κήπους και τα καλντερίμια βρίσκεται κάτω απ΄τα κάστρα. 

Η Αρχαία Αγορά : Η αρχαία αγορά ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα το εμπορικό, διοικητικό και κοινωνικό κέντρο.Πρόκειται για έναν μεγάλο χώρο περιστοιχισμένο από στοές. Στην νοτιοανατολική γωνία του, τη σημερινή είσοδο, είναι οι αρχαίες λουτήρες, οι κατασκευές των οποίων δείχνουν και σήμερα την πολυτέλεια περασμένων αιώνων.


Το ανάκτορο : Στη σημερινή Πλατεία Ναβαρίνου, κοντά στη Ροτόντα και την αψίδα του Γαλερίου, βρίσκονται τα ερείπια του Γαλεριανού ανακτόρου. 

Η αψίδα του Γαλερίου : Στο κέντρο της σημερινής πόλης βρίσκεται η αψίδα του Γαλερίου. Παλαιότερα ήταν στοά, που στα ρωμαϊκά χρόνια οδηγούσε απ'την Ροτόντα στο ανάκτορο του Γαλερίου. Σήμερα σώζεται μόνο το δυτικό τμήμα της. Εντυπωσιακά ανάγλυφα με παραστάσεις Νικών, αγώνων και συμποσίων υπάρχουν και σήμερα. 

Ροτόντα

Ροτόντα : Η Ροτόντα είναι παγκοσμίως ίσως ένα απ΄τα σημαντικότερα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων. Χτίστηκε γύρω στο 303 σαν ιερό ή μαυσωλείο. Στα παλαιοχριστιανικά χρόνια μετατράπηκε απ΄τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο σε εκκλησία. Τα υπέροχα ψηφιδωτά είναι αυτής της εποχής. Με την κατάληψη της πόλης απ΄τους Οθωμανούς, η Ροτόντα μετατράπηκε σε τζαμί. Ο μιναρές της, ο μοναδικός στη Θεσσαλονίκη, σώζεται σε καλή κατάσταση. 

 Άγιος Δημήτριος : Είναι αφιερωμένος στο προστάτη της Θεσσαλονίκης και είναι απ΄τις πιο παλιές εκκλησίες της

πόλης.Χτίστηκε πάνω στα ερείπια λουτρών ρωμαϊκών χρόνων,όπου το 303 μ.Χ.μαρτύρησε ο Άγιος. Ήδη τον 5ο αιώνα χτίστηκε εκεί μια μεγαλοπρεπή εκκλησία, που διακοσμήθηκε με υπέροχα ψηφιδωτά. Το μνημείο ολοκληρώθηκε με κίονες και ωραία κιονόκρανα. 
Τον 7ο αιώνα έγινε η αποκατάσταση και επέκταση του μνημείου μετά από ζημιές και άλλα περίτεχνα ψηφιδωτά προστέθηκαν. Στα οθωμανικά χρόνια ήταν τζαμί. Η αποκατάσταση του μνημείου άρχισε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1917, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης και ο ναός. 


Αγία Σοφία : Στο κέντρο της πόλης, όπου στα βυζαντινά χρόνια υπήρχε το διοικητικό κέντρο,μπορεί ο επισκέπτης να δει την Αγία Σοφία, η οποία ήταν αφιερωμένη στη σοφία του Θεού. Χτίστηκε στα χρόνια της εικονομαχίας, στις αρχές του 8ου αιώνα. Τα ψηφιδωτά είναι ίσως του 8ου-12ου αιώνα. Το πιο εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό του τρούλου: Η Ανάληψη του Κυρίου, του 9ου αιώνα. Στο νότιο τοίχο υπάρχουν αγιογραφίες του 11ου αιώνα με μοναχούς και τοπικούς Αγίους. 
Μονή Βλατάδων : Στην άνω πόλη Θεσσαλονίκης βρίσκεται η μονή Βλατάδων. Ιδρύθηκε τον 14ο αι στη θέση όπου ο Απόστολος Παύλος κύρηξε το ευαγγέλιο. Η μονή κατοικείται ακόμα και σήμερα από μοναχούς. Υπάρχει το παλιό καθολικό του 14ου αιώνα, όπου μπορεί κανείς να δει το "βήμα", δηλαδή το σημείο όπου κήρυξε το ευαγγέλιο. 

Αχειροποίητος : Βρίσκεται στο βυζαντινό κέντρο κοντά στην αρχαία αγορά και είναι η παλαιότερη βασιλική του ανατολικού χώρου. Η λέξη Άχειροποίητος΄ αφορά μια εικόνα της Παναγίας. Η βασιλική χτίστηκε τον 5ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε τον 7ο και τον 13ο ή 14ο αιώνα. Αρχικά ήταν αφιερωμένη στην Παναγία. Οι αγιογραφίες είναι του 13ου αιώνα. 

Αρχαιολογικό Μουσείο : Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Σε διάφορες εκθέσεις ο επισκέπτης ενημερώνεται για την τέχνη, την οικονομία, το εμπόριο, τη Θρησκεία, τα έθιμα και την κοινωνία της αρχαιότητας. Ενδιαφέρον έχει η έκθεση με το χρυσό των Μακεδόνων. 
Βυζαντινό Μουσείο : Το Μουσείο του Βυζαντινού Πολιτισμού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πλούσια συλλογή πολύτιμων εικόνων. Υπάρχουν μοναδικές ταφικές κατασκευές, πολύτιμα ευαγγέλια, λειτουργικά σκεύη, αλλά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των χριστιανών. 

Πλατεία Αριστοτέλους

Μπέη Χαμάμ : Στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται το Μπέη Χαμάμ, γνωστό και σαν "λουτρά Παράδεισος". Είναι το πιο παλιό και πιο μεγάλο διατηρημένο οθωμανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β΄. Λειτουργούσε μέχρι το 1968 και χρησιμοποιείται σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Περιήγηση (3-4 ώρες) 

  Περιήγηση  στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

Κόστος: Premium Taxi (

1-4) 110 € / Minivan (

5-8) 140 €