Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Στον δρόμο προς την Καβάλα, μετά από την γέφυρα του Στρυμώνα, μεταξύ χαμηλών λόφων, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας

Αμφίπολης. Η Αμφίπολη ήταν μια αρχαία πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα. Η πρώτη επαφή γίνεται μετά το πέρασμα της παλιάς γέφυρας του Στρυμώνα, όπου συναντά κανείς το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης. Στη συνέχεια κινούμενος βορειοανατολικά και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων βρίσκεται μεταξύ του χωριού της Νέας Αμφίπολης και της Νέας Μεσολακκιάς όπου υπάρχει ο κυκλικός λόφος Καστά, ή Τύμβος Καστά, γνωστός και ώς τάφος της Αμφίπολης. Δύο ακόμη τάφοι σώζονται στην περιοχή. ο ένας έχει συλλυθεί από

αρχαιοκάπηλους αλλά ο άλλος περιείχε θαυμάσιες επιγραφές που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο της Καβάλας. Στο χωριό της Αμφίπολης βρίσκεται επίσης και το ομώνυμο αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται ευρήματα από τους Προϊστορικούς χρόνους, που δείχνουν την συνεχή παρουσία του ανθρώπου από τη Μέση Νεολιθική εποχή μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (5000 π.χ. - 750 π.χ.), από τους αρχαίους χρόνους, την κλασική Ελληνιστική περίοδο, τους Ρωμαϊκούς χρόνους ως και τους Παλαιοχριστιανικούς και Βυζαντινούς χρόνους.

Καβάλα

 Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και είναι η τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Μια ιστορική, πανέμορφη πόλη, αμφιθεατρικά χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, που συνδυάζει όλα όσα μπορούν να συγκινήσουν έναν απαιτητικό επισκέπτη. Βουνό και θάλασσα, γραφικότητα και σύγχρονη ζωή, αρχαιολογικές περιηγήσεις και συναρπαστικές εκδρομές.Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 165 χιλιόμετρα.

Αρχαιολογικός χώρος Φίλιπποι Καβάλας
Το Αρχαίο Θέατρο στους Φιλίππους

 Από τους πιο σημαντικούς και με την λαμπρότερη ιστορία αρχαιολογικούς χώρους του νομού της Καβάλας είναι οι Φίλιπποι, που υπήρξαν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας. Η περιοχή των Φιλίππων κατοικείται τουλάχιστον από αυτόχθονες από την Νεολιθική Εποχή αδιαλείπτως. Η ιστορία του οικισμού των Φιλίππων αρχίζει στα 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Όταν στα 356 π.χ. απειλούνται από τους Θράκες, ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Εκείνος, διαβλέποντας την οικονομική και

στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και τη μετονομάζει σε Φιλίππους. Στα ρωμαϊκά χρόνια οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας, χτισμένη σε πολύ στρατηγική θέση και στο μέσο μιας πλούσιας σε αγαθά περιοχής. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (το 42 π.Χ) μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αποικία και αποικίστηκε από τους Ρωμαίους δυο φορές.  Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.

Εκδρομή (7,5 ώρες)

  08:00 Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη.

  09:30 Άφιξη στην Αμφίπολη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Αμφίπολης.

  10:30 Αναχώρηση από την Αμφίπολη.

  11:15 Άφιξη στους Φιλίππους.

  12:15 Αναχώρηση από τους Φιλίππους.

  12:45 Άφιξη στην Καβάλα, στάση για καφέ.

  13:30 Αναχώρηση από την Καβάλα.

  15:30 Άφιξη στην Θεσσαλονίκη.

Κόστος: Premium Taxi (

1-4) 270 € / Minivan (

5-8) 320 €