Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες Μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγρα-

φική θέση του αρχαίου Δίου τοποθετείται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η ομώνυμη κωμόπολη. Το Δίον έγινε εκπολιτιστικό κέντρο στα χρόνια του προοδευτικού βασιλιά Αρχέλαου της Μακεδονίας, ο οποίος επέλεξε την πόλη λόγω της σύνδεσής της με τη λατρεία των Μουσών και του Δία. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

Αρχαιολογικός χώρος Δίον
Αρχαιολογικός χώρος Δίον

 Εδώ μπορείτε να δείτε την εντυπωσιακή Έπαυλη του Διονύσου με τα ψηφιδωτά, τα δημόσια λουτρά ή Μεγάλες Θέρμες, οι οποίες χρονολογούνται από το 200 μ.Χ., το Ωδείο και διάφορα ιερά, με σημαντικότερα αυτά της θεάς Δήμητρας και της Ίσιδος όπως και το ελληνιστικό θεάτρο (χτίστηκε από τον Φίλιππο Ε΄) και μέρος του σταδίου όπου διεξάγονταν οι γυμνικοί αγώνες Ολύμπια. Στο Δίον λειτουργεί από το 1983 αρχαιολογικό μουσείο και σε αυτό εκτίθενται όλα τα ευρήματα του Δίου και της υπόλοιπης Πιερίας,(αρχαία Πύδνα,Ρυτίνη κ.τ.λ.)

Λιτόχωρο

 Το Λιτόχωρο είναι ημιορεινή κωμόπολη (υψόμ. 300μ., 6.697 κάτ.) του νομού Πιερίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, και απέχει 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

 Κλασική αφετηρία  για όσους θέλουν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, τον τόπο κατοικίας “των θεών” και να κατακτήσουν την κορυφή του. Εδώ  στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

 Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του.

Στις κορυφές του Ολύμπου,οι αρχαίοι Έλληνες τοποθέτησαν την κατοικία των δώδεκα θεών της αρχαιότητας και χαμηλότερα, την κατοικία των Μουσών, των προστάτιδων των καλών Τεχνών. 

Ο Όλυμπος έχει ανακηρυχθεί απ’ το 1938 εθνικός δρυμός και το 1981 η ΟΥΝΕΣΚΟ τον χαρακτήρισε ως διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας. 

Εκδρομή (7 ώρες)

  08:00 Aναχώρηση από Θεσσαλονίκη.

  09:00 Άφιξη στο Δίον.

  11:00 Αναχώρηση από Δίον.

  11:15 Άφιξη Λιτόχωρο (στάση για καφέ). 

   Περιήγηση στους πρόποδες του Ολύμπου.

  13:30 Αναχώρηση από το Λιτόχωρο.

  15:00 Άφιξη στη Θεσσαλονίκη.

Κόστος: Premium Taxi (

1-4) 220 € / Minivan (

5-8) 270 €